Kjetil Trædal Thorsen

Kjetil Trædal Thorsen, født 1958 i Haugesund, er en norsk arkitekt og professor. Han er mest kjent for sitt arbeid i arktitektfirmaet Snøhetta, hvor han er partner og grunnlegger. Thorsen vokste opp på Karmøy med en far som var billedkunstner og en mor som jobbet i helsevesenet, men som også var en meget habil skulptør. Design og arkitektur har fulgt Thorsen fra barnsbena. Han startet sin utdannelse ved Norges tekniske høgskole (NTH) før han reiste til Østerrike og utdannet seg til sivilarkitekt ved Technischen Universität Graz. Etter endt utdannelse i Østerrike vendte Thorsen hjem til Haugesund hvor han jobbet hos arkitekt David Sandved i Haugesund. En arkitekt Thorsen hadde fulgt i mange år og hadde enorm respekt for. Etter å ha jobbet en periode i Haugesund dro Thoresen videre til arkitektkontoret til Espen Tharaldsen i Bergen hvor han jobbet i 3 år før han igjen dro ut i verden. Denne gang til Stockholm og arkitekt Ralph Erskine.

Snøhetta

Thoresen forlot Stockholm og kontoret til Erskine etter bare 2 år. Han reiste hjem til Norge og bosatte seg i Oslo hvor han de neste par årene jobbet med en rekke soloprosjekter før han i 1987 flyttet inn på et kontorfellesskap i Oslo med landskapsarkitektene Johan Østengen, Berit Hartveit, Inge Dahlman og Alf Haukeland. Med seg på laget fikk de også arkitekten Øyvind Mo. Det var et ungt og spennende miljø på kontoret, som i den tid lå på loftet over den brune puben Dovrehallen i Oslo sentrum. Grunnet plasseringen bestemte de seg for at de i fellesskap skulle hete Snøhetta, etter det høyeste fjellet på Dovre. I Januar 1988 ble Snøhetta Arkitektur Landskap AS grunnlagt. Ideene var mange og de unge arkitektene hadde planen klare for hvordan de skulle skrive seg inn i arkitekturhistorien. Ved å føre arkitektur og landskapsarkitektur sammen i en prosess, ville man angripe alle prosjekt på en ny måte. Et bygg skulle ikke lengre bare passe inn i miljøet det befant seg, Snøhetta skulle skape miljøet og bygget i et helhetsbilde.

Biblioteket i Alexandria i Egypt

Thoresen og kollegaene på Snøhetta måtte ikke vente lenge før de fikk en mulighet til å skrive seg inn i historiebøkene. Det unge arkitektkontoret struttet over av ideer og selvtillit, her var det ingen som var redd for å tenke stort. Etter bare 12 måneder i drift meldte Snøhetta seg på i konkurransen om å tegne det nye biblioteket i Alexandria i Egypt, et prestisjefylt prosjekt fra øverste hylle. Etter mange måneders arbeid leverte de håpefulle arkitektene sitt arbeid og kunne ikke annet enn å krysse fingre og håpe på det beste. Da avgjørelsen kom om at lille Snøhetta i Norge hadde vunnet et så prestisjefylt oppdrag, spredte det som ild i tørt gress gjennom arkitektmiljøet verden over. Etter at Thoresen og Snøhetta vant konkurransen om biblioteket i Egypt, rant det inn med oppdrag. Snøhetta vant de neste årene en rekke konkurranser verden over og har blant annet tegnet Den Norske Operas nybygg i Bjørvika, Turner-museets nybygg i Margate utenfor London, Sheik Zayed Knowledge Center i Abu Dabi, Norges nye ambassade i Berlin, Lillehammer kunstmuseum og Sandvika kulturhus. Snøhettas mest besøkte verk er i New York, hvor de har tegnet September 11 Memorial Pavilion. Et prosjekt som berørte flere av Snøhettas ansatte dypt da de selv var tilstede den grusomme dagen i 2001.

Snøhetta med Thorsen i spissen er i dag et av verdens mest respektert og mestvinnende arkitektkontor. Selskapet har 130 ansatte og kontorer verden over. Thorsen selv er fortsatt aktiv og daglig leder i selskapet, men har også tatt på seg det ærefulle oppdraget som professor ved Universität Innsbruck, der han holdt sin forelesninger siden 2005. I 2008, på hans 50-årsdag, ble Thorsen utnevnt til kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden “for hans innsats for arkitekturen”, og i 2011 ble han utnevnt til æresdoktor ved NTNU (tidligere kjent som NTH).

Privacy Policy